Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9713454 www.bgdnes.bg

Треньорът на борците Армен Назарян: Няма да се мерим с щангите

Без намерение да се съизмерват като постижения с щангистите тръгват борците ни за европейското първенство, което започва в понеделник във Варшава. Това призна пред "България Днес" треньорът Армен Назарян.

Преди седмица националите ни по вдигане на тежести заеха първото място отборно на континенталния шампион, провел се в Москва.

Реклама

"Отиваме за колкото може повече олимпийски квоти, макар не всички, които имат силите да ги спечелят, да тръгват за Варшава - признава двукратният олимпийски първенец Назарян. - Има после и квалификация в София (6-9 май), така че правим планове и за тогава. Радваме се всички за щангистите, това е традиционен "български" спорт и е чудесно, че се върна на мястото си. Борбата също е "български" спорт, но не тръгваме да се мерим с тях.

Подготвени са всички състезатели, но е важно и съдиите да не ни "порежат", защото имахме и такива случаи."

Тайбе Юсеин и Едмонд Назарян се връщат на големия тепих. И двамата за последно се бориха на континенталния шампионат през миналата година, като Назарян взе титла в дебюта си при мъжете, а Юсеин се окичи с бронз.

През есента капитанката на националките претърпя операция на коляното, а в началото на този сезон поднови тренировки. Тайбе първа спечели квота за олимпиадата още на Мондиал 2019.

Пета европейска титла в полската столица ще гони Биляна Дудова, която ще стартира при 59-килограмовите. На тепиха ще излязат още спечелилите олимпийски квоти Миглена Селишка (50) и Евелина Николова (57). А Юлияна Янева ще се бори в категория до 72 кг, в която през месец декември триумфира със световната купа.

При мъжете в класическия стил на тепиха ще излезе Кирил Милов (97), който също е с квота за Токио 2020. Треньорският щаб ще разчита и на Стоян Кубатов, спечелил титлата на "Никола Петров" миналата седмица.

В свободния стил при мъжете в състава след травма се връща Мирослав Киров (74). Сили ще мерят още Георги Вангелов (61), който е с квота за Токио 2020, както и носителят на златния пояс "Дан Колов" Микяй Наим (57).

Реклама
Реклама
Реклама