Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9746245 www.bgdnes.bg

Валентин Михов: 16 отбора - добре, но ще имат ли пари

Валентин Михов е бивш президент на ЦСКА, БФС и ПФЛ. Именно под негово ръководство на футболната централа "лъвовете" се класираха за световните финали през 1994 г. в САЩ с историческия успех срещу Франция на "Парк де Пренс".

- Г-н Михов, добра идея ли е първата ни професионална футболна лига отново да е от 16 отбора, което ще разглежда днес Изпълкомът на БФС?

Реклама

- Това е едната гледна точка. Предложението идва от Професионалната лига, която е събрала и обсъдила мненията на отборите. Ако го искат, нека се приеме. Като погледнем в миналото, ще видим, че най-големите успехи на българския футбол са именно при формат на първенството от 16 отбора. В момента системата с първа шестица и две четворки, с плейофи, е малко спорна също. Не виждам кой знае какъв смисъл в нея, но такова е положението. Нека изчакаме да видим какво ще реши Изпълкомът.

- Съществуват опасения, че при формат с 16 отбора ще има доста такива, които няма да играят за нищо и се създава условие за корупция?

- Опасения и съмнения винаги е имало и ще има. Въпросът е как ще бъде осъществяван контрол върху това. В Европа имаме примери на шампионати и с по 20 отбора, и от по 10, които играят четири пъти помежду си. Когато аз бях председател на ПФЛ, три години предлагах формат с 10 или 12 отбора, но не бе приет. Едното мнение е, че с по-малко отбори ще има по-голяма конкуренция. Но другото е, че при по-малко отбори ще се спре, дори унищожи развитието на футбола в някои градове, да кажем областни дори.

- Но с повече отбори изглежда някак като да се търси масовост на професионалния футбол. Биха ли могли всички да поддържат високо ниво и да получат финансово обезпечаване?

- Явно се разчита, че 16 тима могат да бъдат финансово обезпечени и да поддържат високо ниво. Дано е така. Иначе е ясно, че професионалният футбол не може да търси масовост, трябват пари.

Реклама
Реклама
Реклама