Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/14932896 www.bgdnes.bg

Български градинар поздравява Чарлз с марули

Христо Йорданов е първият източноевропеец, участвал в знаменитото изложение за цветя в Хемптън Корт

Фурор в Лондон и околностите предизвиква в последните години българският градинар Христо Йорданов. Майсторът на цветните градини има много известни личности за клиенти, но не иска да каже имената им.

Реклама

За сметка на това разказва как по време на коронацията на Чарлз новият крал бил поздравен с марули.

"Редовно обикалям по дворците, за да видя докъде са стигнали колегите. По времето на коронацията минах покрай един дворец и попаднах на хора, които поздравяваха краля с надпис от марули" - спомня си Йорданов. Кралското градинарско общество пише, че за целта са използвани 700 марули.

Нашенецът е първият източноевропеец, участвал в знаменитото изложение на цветя "Хемптън Корт Флауър Шоу", което се организира всяка година до британската столица.

"Добре че бяхме ербап и имахме късмета да ни харесат организаторите и за някои неща си затвориха очите" - казва Христо Йорданов. Благодарение на своя ентусиазъм той успял да направи българска градина на "Хемптън Корт Флауър Шоу" почти без пари.

"Първата градина я изстрадахме всички, защото нямахме никакви пари. Бяхме голи като пушки - спомня си градинарят. - Ние, българите, можем да носим - това две дини под една мишница, на глад и на студ" - смее се Йорданов, като си спомня как са му предлагали да се откаже от участие. Вместо това намира превозвач, който да закара безвъзмездно цветята му от София до Лондон. По пътя половината загиват.

"Най-известният градинар в кралството, сър Джон Уитли, ми помогна. Той дойде да види моята градина, посрещнахме го по стар български обичай с глътка ракия и станахме приятели. Сър Джон ми даде колкото и каквито цветя искам."

Четете още

Любо Киров пя с оркестъра на Чарлз

Любо Киров пя с оркестъра на Чарлз

Максим Бехар вечеря с братовчеда на Чарлз III

Максим Бехар вечеря с братовчеда на Чарлз III

Крал Чарлз измъчи Ванката

Крал Чарлз измъчи Ванката

Нойзи за принца: Хари няма никакъв шанс! Удари го на Холивудска кариера

Нойзи за принца: Хари няма никакъв шанс! Удари го на Холивудска кариера

Реклама
Реклама
Реклама