Изкуствен нос сменя дегустаторите на вино. Иде ли ред на лозарите?
Изкуствен "нос" съвсем скоро ще ни асистира в избите, за да разберем дали виното е читаво.
Новата технология, представена в сутрешния блок "Тази събота и неделя" по Би Ти Ви, съчетава нововъведения от два клона на науката - нанотехнологиите и изкуствения интелект. Наносензорите ще засичат химическия състав на виното, а изкуственият интелект ще определя състоянието на любимата напитка на боговете съобразно съвкупност от критерии.
"Този електронен нос се състои от осем газови сензора, които могат да следят газовите молекули във виното. По-специално - тествахме вина от току-що отворена бутилка, от бутилка на една седмица, на един месец и такава с изтекъл срок на годност. Така, благодарение на сензорите и с помощта на специален математически алгоритъм ние успяваме да определим с точност свежестта на виното и дали то е подходящо за консумация. Електронният нос може да определи и кое вино от какъв вид е и от къде произхожда с изключително висока успеваемост", обяснява Соня Фреди, постдокторант в университета в Бреша, Ломбардия.