Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/18039120 www.bgdnes.bg

Пияни и красиви, грозни, но трезви. Въздействието на алкохола върху сексуалното привличане и съблазняване

Няма грозни жени, има малко водка. Или бира. Или водка и бира. Учените решават да проверят това често срещано твърдение и да изследват ефекта на алкохола върху възприемането на човешката привлекателност.

Възприемането на физическата привлекателност е основен аспект на човешките взаимоотношения и може да спомогне да се обяснят полезните и вредните ефекти на алкохола.

Реклама

От древни времена е известно, че алкохолът засилва влечението към противоположния пол, а понякога и към собствения. Алкохолът е силен катализатор и стимулира сексуалното поведение, тъй като често се консумира преди или по време на срещи и забавления.

Има редица възможни причини, поради които тези, които пият алкохол, са по-склонни да правят секс: изчезването на вътрешните бариери, високите очаквания, личностните черти и ефектът на бирените очила.

Смята се, че алкохолът слага пред очите на хората очила от „чаши с бира", през които които другите изглеждат по-привлекателни. Терминът се от англичаните използва, за да опише случаи, когато човек изпитва влечение към някого, докато е в нетрезво състояние.

Проучване, напревено от австралиеца проф. Майкъл Ливерс в Бонд Унивърсити и британско изследване, проведено в Университета на Глазгоу, установяват, че оценките за привлекателност при контакт с непознати хора се увеличават след консумация на алкохол. Установено е също, че може да се увеличи и възприеманата привлекателност на неодушевени обекти като пейзажи и други артефакти. Този ефект се засилва, когато хората пушат и пият едновременно.

Учените са провели експерименти с малка представителна извадка от студенти (пияни и трезви), които са били помолени да попълнят анкетни карти с рейтинг за привлекателност, чрез които да оценят снимки на хора от противоположния пол, а същевременно е замерено и количество на алкохол в кръвта. Установено е, че колкото по-голямо е количеството на алкохол (по-пиян), толкова по-голяма оценка е давана в скалата за атрактивност. 

В друг експеримент участниците (пияни и трезви) са били помолени да кажат дали изписаната буква "Т" на екрана на лаптоп е правилна, докато същевременно на задния фон са се появявали различни лица. Трезвите хора са се разсейвали основно от атрактивните лица на задния фон, докато пияните индивиди са се разсейвали много и от не толкова атрактивните.

Нови изследвания обаче показват, че това може да не е напълно вярно. Противно на отдавна установеното схващане, пиенето на алкохол не ви кара да възприемате хората като по-привлекателни, отколкото когато сте трезви. В същото време алкохолът може да добави увереност, за да установите контакт и разговаряте с тези, които вече сте харесвали преди да пиете две бири. Или водки...

Четете още

Тони Стораро НЕ БЛИЗВА алкохол

Тони Стораро НЕ БЛИЗВА алкохол

Д-р Вероника Василева: Жабуренето с ракия и содата съсипват зъбите

Д-р Вероника Василева: Жабуренето с ракия и содата съсипват зъбите

Реклама
Реклама
Реклама