Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/18049504 www.bgdnes.bg

ПРОТИВ ПОЖАРИ! Гърция забранява електрически коли във фериботите

Фериботният превозвач Seajets ще качва само бензинови и дизелови автомобили на борда си.

4 гръцки острова вече са напълно недостъпни за електрически коли.

Нова заповед на Министерството на корабоплаването в Гърция относно ограниченията за превоз на електрически автомобили, а също и на такива на LPG и CNG предизвика смут в страната. Медиите припомнят случай в Рафина, където на автомобил Тесла беше отказан достъп до ферибота, защото батерията на електромобила е била заредена на 90%, което, според екипажа, крие риск от пожар.

Реклама


От днес вече има четири острова, до които електрически, хибридни, LPG и CNG превозни средства не могат да пътуват, независимо до колко са заредени! Причината за забраната на автомобили с алтернативно гориво е решението на компанията Seajets, която е една от най-големите в Гърция.

Съобщение на сайта на компанията казва, че „ превозни средства, работещи с алтернативни горива (електрически превозни средства, превозни средства, работещи с втечнени и сгъстен газ) не се допускат на борда". Това означава, че на повече от 100 000 автомобила само с гръцки номера е забранено да пътуват с фериботите на тази фирма. Местните са най-силно засегнати, но отделно идват и туристите, сред които и много българи, пише сайтът AutoMedia.bg.

Големият проблем идва, когато въпросният ферибот е единственият, който обслужва автомобили. Такъв е случаят със Seajets, тъй като само тази компания предлага услугата до изключително популярните Скиатос и Скопелос плюс Алонисос и сравнително непопулярният у нас Агиос Еустратиос. Освен конкретните четири острова, които ставата недостъпни за хиляди автомобили, решението на компанията прави трудно и скъпо пътуването по още куп дестинации. Така че, е необходимо да се внимава, ако има планиран маршрут до Фолегандрос, Китира, Антикитира, дори Южен Пелопонес и Крит,  а колата е електричка или с друго от забранените горива. Ще трябва да се промени маршрута чрез прекачване.

Трябва да се признае, че компанията е създала съответния отказ от отговорност, който информира пътниците, така че да не бъдат изправени пред неприятни изненади. Но търсачки за цени и билети са го споменали само в полето „Правила и условия", които повечето от туристите, никога не четат. Не е ясно кой носи отговорност – сайтът или фериботната компания.

Гръцки медии потърсиха Seajets, а отговорът на компанията гласи: „Бихме искали да ви информираме, че вече се консултираме със собственика и съответния отдел за безопасност (ISM ), за да намерим окончателно решение и да обслужваме конкретните превозни средства на всички наши кораби. Разбира се, нашият непосредствен приоритет са Спорадите, където няма друга компания, която да обслужва"

Четете още

Сексбомбата от "Хелс китчън" се преби в Гърция

Сексбомбата от "Хелс китчън" се преби в Гърция

Деси Стоянова яхна кемпер за Гърция

Деси Стоянова яхна кемпер за Гърция

Реклама
Реклама
Реклама