Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/18475547 www.bgdnes.bg

Тревога в Индия след смъртта на момче от вируса Нипа

Здравните власти в Индия обявиха тревога, след като 14-годишно момче почина от вируса Нипа. Според министъра на здравеопазването на щата Керала още 60 души са високорискови за заболяването. Тя заяви, че момчето е от град Пандикад и че хората, които са били в контакт с него, са в изолация и преминават през изследвания, цитира Би Ти Ви.

Препоръчително е за хората в района да вземат предпазни мерки, като например да носят маски на обществени места и да се въздържат от посещения на хора в болница.

Реклама

Според Световната здравна организация (СЗО) инфекцията с вируса е зоонозно заболяване, което се предава от животни като прасета и плодови прилепи на хора.

СЗО определя вируса като приоритетен патоген поради потенциала му да предизвика епидемия.

Първоначалните симптоми могат да включват треска, главоболие, болки в мускулите, повръщане и болки в гърлото. При някои хора това може да бъде последвано от замайване и усещане за сънливост и тежки респираторни проблеми като пневмония.

При тежки случаи инфекцията с Нипа може да доведе до енцефалит - сериозно състояние, което засяга мозъка. Смъртността сред заразените с вируса е висока, тъй като няма лекарство или ваксина за лечение на инфекцията. Лечението се ограничава до овладяване на симптомите и поддържащи грижи.

Вирусът може да се предаде чрез заразена храна и чрез контакт със заразен човек.

Четете още

ЛОШО! Първи случай на инфекция на западнонилска треска в Гърция

ЛОШО! Първи случай на инфекция на западнонилска треска в Гърция

За първи път в историята: Крави заразиха човек с птичи грип в Тексас

За първи път в историята: Крави заразиха човек с птичи грип в Тексас

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама