Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/19042898 www.bgdnes.bg

Невиждано! Църква крие гроб на вампир със забит в гърлото сърп

Вампирски гроб с труп със забит в гърлото сърп, за да спре връщането му от мъртвите, е открит под пода на полска църква.

Скелетните останки на мъж, датиращи от 17-ти век, са изровени в църквата „Благовещение на Пресвета Богородица" в малкото селце Пачево, пише „Дейли мейл". Находката, която е без аналог, е открита, след като археолози се натъкват на каменна плоча, украсена с гравюра на череп.

Реклама

Погребани на близо 2 метра под плочата, са намерени три скелета, единият от които има сърп около врата. Това е средновековна практика, която според вярванията е предназначена да спре вампирите да се връщат от мъртвите, обяснява антропологът Юстина Каргус. По думите й черепът на скелета показва признаци, че мъжът, за когото се смята, че е бил на около 50 години, когато е починал, е бил с травма преди смъртта си.

„Черепът му имаше множество наранявания, което показва, че вероятно е имал много дълбоки белези по лицето. При един от ударите той загубил и част от зъбите си. Той би изглеждал различно от обикновените хора и това може да бъде плашещо", обяснява Каргус. Учената добавя, че откриването на погребение на вампир в християнски храм е странно. „Това е първият известен случай на погребение на вампири в църква", допълва тя. „Хората, за които се подозира, че са вампири, обикновено са били погребвани далеч от местните общности. Вътре в църквата са погребани духовници, благодетели на църквата, достойни и особено заслужили хора", не спира да се учудва Каргус, като допълва, че мъжът вероятно е бил някой със заслуги в местната общност и нещо ги е накарало да се страхуват от него.

Не е необичайно в региона да се намират гробове, където метален прът е бил забит в черепа на починалия. Хората по онова време вярват, че това е един от начините човекът да остане мъртъв. Хората, които са умирали преждевременно, като например чрез самоубийство, също често са били заподозрени във вампиризъм и телата им са били осакатявани, за да им попречат да възкръснат от мъртвите.

Използвани са различни процедури, за да се предотврати възкръсването им. Някои поставят сърп на шията, други връзват трупа или го увиват го в рибарски мрежи, слагат катинари върху тялото, монети върху очите и смачкват починалия с камъни или тухли. През 2023 г. масов гроб, съдържащ над 400 обезглавени, нарочени за вампири, с черепи, поставени между краката им и монета в устата им, беше открит в североизточната част на Полша по време на пътно строителни дейности. Тази и миналата година са открити на различни места и гробчета на деца вампири, погребани с лицето надолу, като едното е било вързано с верига и катинар.

Четете още

Отнемат титлата на созополския вампир

Отнемат титлата на созополския вампир

Вампири върлуват край Царевец

Вампири върлуват край Царевец

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама