Реклама
https://www.bgdnes.bg/svyat/article/19114822 www.bgdnes.bg

Сигурното работно място е добро за психичното здраве на служителите, сочи научно изследване

Както казва поговорката: „По-добре да си богат и здрав, отколкото беден и болен". Още по-добре е да сте свободни в действията и уверени в бъдещето – да имате сигурна работа и гъвкав работен график, допълват народната мъдрост учените.

По какъв начин сигурното работно място и гъвкавият работен график са свързани с психичното здраве на служителите? Служителите, които имат по-гъвкави работни графици и са уверени в работата си, имат по-добро психично здраве. Това  доказват резултатите от проучване, публикувано в месечното списание JAMA Network Open.

Реклама

Повече от 18 хиляди работещи американци са участвали в проучването.
Изследователите оценяват анкетите от гледна точка на гъвкавостта и лекотата при корекция на работните графици, предварителното уведомяване за промени в работните графици и колко често работодателите ги реорганизират.

Хората, които съобщават за по-голяма гъвкавост в работата си, са имали 26% по-нисък риск от сериозен психологически стрес. Измерванията са извършени с помощта на въпросник, който, наред с други неща, оценява депресията, нервността, безнадеждността и чувството за безполезност.

Хората с по-голяма гъвкавост на работа са с 13% по-малко склонни да изпитват ежедневна тревожност, 11% по-малко склонни да изпитват седмична тревожност и 9% по-малко е вероятно да изпитват тревожност няколко пъти в годината.

Работниците също бяха попитани колко е вероятно да смятат, че ще загубят работата си през следващите 12 месеца.

Тези, които се чувстват по-сигурни в работното си място работата, имат с 25% по-малко сериозни психологически проблеми. Освен това, хората, които се чувстват сигурни за работата си, са с 27% по-малко склонни да изпитват ежедневно безпокойство и с 21% по-малка вероятност да изпитват седмично безпокойство.

Предишни проучвания показват, че несигурността в работата и безработицата са свързани със симптоми на депресия, а нестабилността в работния график увеличава вероятността от психологически стрес и отсъствия от работа.

Реклама

Изследването също така разглежда как гъвкавостта на работния график и сигурността на работата влияят върху неявяване на работа.

Разбирането на връзката между характеристиките на работата и психичното здраве може да се използва за разработване на ефективни политики и практики, които насърчават благополучието на служителите.

Това включва гъвкаво работно време, политиката за отпуск и трудови договори, които включват дистанционни и хибридни опции, позволяващи на работниците да посрещнат своите лични и семейни нужди. За да подобрят сигурността на работните места, изследователите препоръчват дългосрочни договори и дългосрочни стратегии за инвестиране в служители, което включва курсове за продължаващо обучение, обучение за лични и професионални умения и възможности за кариерно развитие.

Статията с всички резултати от изследването може да прочетете тук:

Wang M., Narcisse M-R., Togher K. Job Flexibility, Job Security, and Mental Health Among US Working Adults. AMA Netw Open. 2024; 7(3):e243439

Четете още

37-годишната Ани е майка на 13 деца

37-годишната Ани е майка на 13 деца

Луд яде котки в Пловдив и прави гривни от опашките им

Луд яде котки в Пловдив и прави гривни от опашките им

Реклама
Реклама
Реклама