Как да се храним за предпазване от коронавирус
За новия коронавирус е известно, че засяга по-тежко хората с отслабена имунна система или хронични заболявания. Затова е от ключово значение да избягваме стрес, алкохол, тютюнопушене и замърсен въздух, както и да подсилим имунната си система с подходящ хранителен режим, твърди специалистът по хранене и диететика Хазал Чатъртан Чобаноглу от болница Acibadem Altunizade (Турция).
Здравословното хранене за по-силен имунитет срещу Covid-19 трябва да включва:
Витамин C: Действа като антиоксидант и е ефективен за възстановяване на клетъчни увреждания и подсилване устойчивостта на организма. Съдържа се в портокали, лимони, киви, магданоз, зелен пипер, броколи, репички, ананас, червени капии в рамките на сезона им.
Витамин E: Особено ефективен за възстановяване на мускулни тъкани. Силните мускули означават добър метаболизъм, което повишава устойчивостта на тялото. Източници на витамин Е са сушените ядки и плодове, авокадо, броколи и спанак.
Антиоксиданти: Те повишават способността на тялото да се бори с тъканни увреждания, хронични заболявания и външни фактори, като например вируси. Можем да си ги набавим с консумация на цветни храни, като боровинки, сезонни домати, моркови, артишок, червено цвекло и зелен чай.
Омега 3: Спомага значително за предотвратяване развитието на инфекции в организма. Най-добрите източници са риба, орехи, ленено семе и листни зеленчуци.
Пробиотици и пребиотици: Червата действат като наш втори мозък и са отговорни за устойчивостта на тялото и имунитета. За запазване на чревната флора е важно да поддържаме балансирано и здравословно хранене, като приемаме ежедневно пробиотични храни като кисело мляко, сирене и пребиотични източници като овес, пълнозърнести храни, боб и др.
Цинк: Това е един от основните минерали за поддържане на имунната система, с ключова роля за формирането и развитието на имунните клетки. Затова е важно да приемаме богати на цинк храни, като тиквени семена, пълнозърнести храни, овес и бадеми.
Витамин D: Ефективен за подкрепа на имунната система, предпазване от инфекции и повишаване устойчивостта на тялото. Тъй като трудно се набавя с храната, можете да се консултирате на своя лекар за изследване и евентуален прием на хранителни добавки при необходимост.
Естествени антибактериални храни: Спомагат за превенцията на Covid-19 и намаляване на въздействието му. Чесън, лук, мед, ехинацея, джинджифил и карамфил са пример за такива храни.
10 правила за силен имунитет срещу Covid-19
1. Следвайте здравословно и балансирано хранене.
2. Консумирайте до 5 порции плодове и зеленчуци всекидневно.
3. Предпочитайте храни, богати на витамини и минерали.
4. Използвайте антибактериални храни и подправки при готвене.
5. Пийте билков чай.
6. Приемайте вода в изобилие.
7. Останете физически активни.
8. Поддържайте здравословно тегло.
9. Не пушете.
10. Спете по 7-9 часа всеки ден.
За повече информация: